INVESTOVANIE DO ZBERATEĽSKÝCH VÍN SA OPLATÍ


 

Veľa vinárov neváha investovať do kúpy zberateľských vín. Aj v minulom roku sa zberateľom do takýchto vín oplatilo investovať. Ako vyplýva z celosvetového prieskumu Wealth Reportu 2019 konzultačnej spoločnosti Knight Frank, zberateľské vína vlani zaznamenali svižný rast, keď sa zhodnotili o deväť percent.

„Subindex mapujúci ceny najviac obchodovaných bielych a červených vín z Burgundska sa posunul nahor dokonca o takmer 33 percent na nové historické maximá a za ostatných päť rokov sa viac ako zdvojnásobil,“ informovala slovenská J&T Banka. Vďaka záujmu o burgundské vína sa v minulom roku opäť prepisovali historické cenové rekordy na dražbách. Jedna fľaša Romanée Conti, ročník 1945, sa predala za 558 tisíc dolárov, druhá za 496 tisíc dolárov.

Za dynamickým rastom cien burgundských vín v ostatných rokoch, najmä Grand Crus z vinárstiev Raveneau, Romanée Conti, Roumier a Rousseau, stoja dva hlavné faktory. „Prvým je séria slabších úrod, ktoré kulminovali v roku 2016, keď mráz zničil v niektorých regiónoch až 70 percent koreňov. Druhým je silný dopyt od ázijských zákazníkov, vrátane tých čínskych, ktorí boli v minulosti zameraní len na červené vína z Bordeaux, no dnes sa ich rozhľad rozšíril,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Zberateľské aktíva sa v minulom roku zhodnotili celkovo o deväť percent. Najmä vďaka 40-percentnému rastu cien whisky, ktorej sekundovali mince, vína a umenie. „Neoplatilo sa investovať do šperkov, ktorých cena klesla o päť percent,“ konštatoval Pánis.

Skúste investovať aj do našich vín FRANKOVKA MODRÁ či TRAMÍN ČERVENÝ.  Minimálne vám zaručíme chuťový zážitok.