DO JEDNEJ FĽAŠI VÍNA SA ZMESTÍ DESAŤ STRAPCOV HROZNA


 

Asi málokto si pri nalievaní vína uvedomí, že koľko strapcov hrozna bolo potrebných na jeho vyrobenie. Vinári však v tom majú jasno. Tajným vzorcom vypočítali, že každá fľaša vína pozostáva zo zhruba 600 až 800 bobúľ hrozna. To je pri kvalitnom hrozne asi desať strapcov.

Vinári však v počítaní zašli ešte ďalej. Ako informoval portál vinepair.com, z každej tony hrozna by sa malo vyrobiť asi 720 fliaš vína, čo predstavuje 7 200 hroznových strapcov a 432 tisíc až 576 tisíc bobúľ hrozna.

Vinica, ktorá produkuje menej hrozna na hektár má  hrozno, ktoré je zvyčajne plné chuti a je koncentrovanejšie. Na výrobu jednej fľaši vína tak bude potrebné použiť menej takéhoto hrozna. Na viniciach s veľkým výkonom sa vo všeobecnosti vypestuje hrozno, ktorého šťava je viac vodnatá. To znamená, že nakoniec vinári budú potrebovať viac takéhoto hrozna na výrobu jednej fľaši vína. Všetko toto v konečnom dôsledku znamená, že koľko za víno zaplatíme.

Takže pri ďalšom otvorení fľaše vína si uvedomte, že vylievate víno zo stoviek bobúľ hrozna, ktoré sa použili k výrobe tohto lahodného moku.

Naše fľaše vína sú taktiež plné kvalitného hrozna. Ochutnajte CHARDONNAY alebo FRANKOVKU MODRÚ.