NEVIETE NÁJSŤ VÝVRTKU? NEPANIKÁRTE!


 

Nejednému milovníkovi vína sa už určite stalo, že práve v tej najnevhodnejšej chvíli nevie nájsť vývrtku. Netreba panikáriť! Stačí, ak máme po ruke klince a kladivo. Fľašu vína otvoríme tak, že kladivom zatlčieme klince do zátky. Samozrejme nie úplne. Len do takej hĺbky, aby sme potom mohli opačným koncom kladiva páčivým spôsobom za klince zatiahnuť a takto otvoríme víno.

Samozrejme najlepší spôsob ako otvoriť fľašu vína je použiť vývrtku. Poznáme hneď niekoľko druhov. Klasická vývrtka je bez páčky, zátka sa vyťahuje len silou. Krídielková vývrtka si nevyžaduje takú námahu. Je vhodná najmä pre domáce použitie. Dvojfázová vývrtka je najpraktickejšia. Obsahuje aj malý nožík a páku umožňujúcu oprieť sa o hrdlo fľaše. Špirálová vývrtka je asi najpohodlnejšia, nepotrebuje skoro žiadnu silu. Funguje na princípe, že najprv špirálu zavrtávame do zátky a potom zátka vystupuje smerom nahor. Páková vývrtka je najrýchlejšia. Hrdlo fľaše uchopíme oboma držiakmi, páku preklopíme smerom nadol a potom smerom nahor. Takto otvoríme fľašu vína. Je však podľa vinárov málo skladná.

Ešte poznáme aj otvárač bez špirály, len s dvoma sponami. Je to praktický otvárač najmä pri archívnych vínach, u ktorých je predpoklad, že majú krehkú zátku. Tento otvárač si však vyžaduje zručnosti, pretože je nutné zasunúť jazýčky medzi korok a hrdlo fľaše.

Nezabudnite ochutnať aj naše vína. Napríklad TRAMÍN ČERVENÝ.