LUCIA PALUGYAYOVÁ: TÉMA PALUGYAY ZAČALA OPÄŤ OŽÍVAŤ PO REVOLÚCII

Stretli sme sa s prapravnučkou zakladateľa jedného z najväčších slovenských vinárstiev Jakuba Palugyaya. Lucia Palugyayová, ktorá je úspešná logopédka, nám v krátkom rozhovore prezradila, či jej detstvo bolo plné vína a či je vlastne pravda o tom, že sekt Palugyay popíjali aj na Titanicu.

Pochádzate zo známeho rodu Palugyayovcov, ktorého vína poznal respektíve znova spoznáva celý svet. Bolo aj vaše detstvo plné vína?

Vôbec nie. Nemali sme pokračovateľské ambície vzhľadom na to, že to v tom čase nebolo možné. Vyrastala som v období, keď história rodiny Palugyayovcov bola v komunistickej spoločnosti viac menej tabu. Takže som málo vedela o tom, akú významnú úlohu hralo víno v našej rodine. Až časom, postupne, som sa dozvedala fakty a históriu o našom rode. Okrem iného aj to, že rodina Palugyayovcov vlastnila prvé auto v Bratislave, založila aj prvé kino a z jej hotela u Zeleného stromu vznikol neskôr jeden z najznámejších hotelov – hotel Carlton.

Môžete prezradiť nejakú historku o Palugyayovcov?

Z rozprávania napríklad viem, že otec môjho otca, čiže môj dedo, ktorý vlastnil dom v centre Bratislavy na Zelenej ulici, bol známy tým, že organizoval veľké oslavy pre veľa ľudí. Často sa v jeho dome, ktorý ponúkal obrovské priestory, veľa jedlo a pilo. Bol známy hedonista, mal rád život a vedel si ho užívať (až do začiatku komunizmu). Ja som ho však už nepoznala, keďže zomrel skôr ako som sa narodila. Dodnes v tomto dome žije otcova sestra. 

Ako hodnotíte vína, ktoré nesú značku Palugyay?

Sú výborné. Som až prekvapená ako veľmi so cťou konkurujú zahraničným vínam, ktoré obľubujú tí najväčší “fajnšmekri“. Myslím si, že vína Palugyay potešia každého milovníka vína.

Je pravdou, že sekt Palugyay si pochutnávali aj na známom Titanicu?

Áno. Povedal mi to môj otec, ktorý má túto informáciu z rodinnej kroniky, ktorá archivuje rod Palugyayovcov.

Obľubujete vlastne víno?

Áno určite. Ako klasický konzument si v lete rada pochutnám na bielom alebo ružovom víne a v zime uprednostním červené. Občas ochutnávam aj iné značky ako Palugyay.

Veríte tomu, že je víno v rozumnej miere zdraviu prospešné?

Všetko s mierou je prospešné. Aj víno. Minimálne psychickému zdraviu.

Čo by ste na záver odkázali či už budúcim alebo aj súčasným fanúšikom vína značky Palugyay?

Nech všetci milovníci vína bez predsudkov ochutnajú vína značky Palugyay. Nech podporujú slovenské vína. Treba sa tešiť z toho, aké sú naše vína chutné a kvalitné.


Lucia Palugyayová odovzdala generálnemu riaditeľovi Villa Vino Rača Jánovi Kramplovi erb rodu Palugyay.