AKO ZABRÁNIŤ “VÍNNEMU WATERLOO“? - ČASŤ DESIATA


 

Ku každému jedlu sa hodí iné víno. Vybrať správne víno k jednotlivým druhom jedla je neraz veľkým umením. Vo všeobecnosti platí, že k bielemu mäsu, rybám, plodom mora či k šalátom vyberieme biele ľahké vína. K tmavému mäsu, divine a k pikantným jedlám uprednostníme červené víno. Český expert na etiketu Ladislava Špačeka však upozorňuje, že ani toto pravidlo nemusí vždy platiť.

„Škála bielych aj červených vín je však taká široká a prechody medzi jednotlivými druhmi sú také jemné, že napríklad k lososovi alebo tuniakovi si môžeme dať aj ľahšie červené vína, ku kurčaťu biele aj červené, závisí od úpravy mäsa, k jemným syrom biele, k pikantným a koreneným červené,“ uvádza vo svojej knihe o etikete Špaček.

K dezertu však pite sladké vína. Univerzálny je sekt či šampanské. „Je úlohou someliéra, aby nám podľa vybraných chodov odporučil čo najvhodnejšie víno,“ konštatoval Špaček.

Dajte si k jedlám tie správne vína TRAMÍN ČERVENÝ a FRANKOVKU MODRÚ.