AKO ZABRÁNIŤ “VÍNNEMU WATERLOO“? - ČASŤ DEVIATA


 

Viete ako správne držať pohár vína, a to najmä najmä v reštauráciách? Tu platí jedno zlaté pravidlo. Pohár vína vždy držíme za stopku, nikdy nie za telo.

Pohár vína je podľa českého experta na etiketu Ladislava Špačeka to najušľachtilejšie, čo počas stolovania na stole máme. Preto by mali poháre žiariť po celý čas stolovania. „Práve preto, aby žiarili, sa nesmieme dotknúť tela pohára, ale iba stopky. Mohli by stratiť lesk a víno by v nich prišlo o iskru, dôležitú charakteristickú črtu,“ zdôraznil vo svojej knihe o etikete Špaček.

Pri správnom držaní pohára s vínom nejde len o zachovanie krásna. Treba si uvedomiť, že každé víno by malo mať správnu teplotu. Chytaním pohára za telo či už iba prstami alebo celou dlaňou by sme víno otepľovali, teda znehodnocovali. Červené víno držíme za stopku najvyššie. Podáva sa najteplejšie, takže vyžarované teplo z našich rúk mu ublíži najmenej. „Poháre na červené víno bývajú aj objemnejšie, preto najmä ženy musia vynakladať veľkú silu, aby ich udržali,“ dodal Špaček. Biele víno držíme podstatne nižšie a sekty dokonca celkom dole, keďže ich podávame zo všetkých druhov vína najchladnejšie.

Ochutnajte naše vína TRAMÍN ČERVENÝ a FRANKOVKU MODRÚ.